Törő Irén festőművés

Törő Irén

Törő Irén festőművész


        Születtem Tiszakesziben, 1951. július 27.-én. Gyermekkori énem a Tisza-táj szépségén, az egyszerű emberek lelki tisztaságán nevelkedett.
A megtapasztalt emberi értékek, csakúgy, mint a természet moccanásai, lelkembe ivódtak  végig kísérték életemet. Ezek a gyökerek táplálják művészeti és pedagógiai tevékenységemet egyaránt. A természethez való kötődésem meghatározó tényező munkám során, de az emberi érzések, viselkedések is nap-mint nap megérintenek és hatással vannak festészetemre.-- Egy-egy fény felé fordulás, egy-egy sötétből felragyogás... mind megannyi elgondolkodtató pillanat, melyből alkotás születhet.-- Az egyszerűt, a mindennapit, de nem hétköznapian-- ezek az érzések motiválják alkotói utamat immár negyven éve.
        1965-ben kerültem Miskolcra, tizenéves gimnazistaként befogadott a Diósgyőri Vasas Képzőművész Kör, amely-- kollégista lévén--, a második családommá vált. Papp László festőművész, tanár úr segítségével készültem a továbbtanulásra.
Tanulmányaimat az Egri Tanárképző Főiskolán, majd a Magyar Iparművészeti Egyetemen végeztem.
Mestereim voltak: Papp László, Seres János és Blaskó János festőművészek.
        Már pályám elején bekapcsolódtam a Miskolci- és a Zempléni Rajztanárok Alkotókörébe, a BAK Stúdióba  és a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének munkájába, ahol a nyári alkotótáborok, a tanulmányutak és a módszertani tréningek sokat segítettek szakmai fejlődésemben.
        1974-től rendszeresen kiállítok, csoportos és egyéni kiállításokkal minden évben szerepelek. Az elmúlt negyven alkotói év alatt több mint hatvan önálló kiállítással jelentkeztem. Legtöbb, szűkebb hazám, Borsod megye és Miskolc területéhez kötődik, de az ország több településén is voltak kiállításaim.
Jelentősebb helyszínek: Mini Galéria, Miskolci Nemzeti Színház  TIT Galéria, Diósgyőri Vasas Művelődési Központ, DIGÉP Galériája, MEDIKOR kiállítóterme. Iskolagalériák: Ady Endre Ált. Isk., Munkácsy M. Ált. Isk.,Jezsuita Gimnázium, Herman Ottó Gimnázium, Herman O. Ált. Isk., Felsőzsolcai Ált.Isk., továbbá a Miskolci Egyetem Galériája. Miskolcon kívül: Tiszakeszi, Tiszadada, Tiszadob, Eger, Mezőkövesd, Edelény, Budapest Kertész29 Galéria, Kassa, Királyhelmec, Gödöllő...
        Megyei és országos szintű csoportos kiállítások: A Miskolci Téli Tárlat rendszeres résztvevőjeként, az Egri Akvarell Biennálé, a Szegedi Nyári Tárlat, az Alföldi Tárlat Hódmezővásárhely, a Zempléni Nyári Tárlat Sárospatak, MROE kiállítások Budapest, Nemzetközi Tárlat Kertész29 Galéria Budapest, és Barcs nemzetközi művésztelep kiállításai. Ezen kívül a BAK Egyesület, a Zempléni Rajztanárok Alkotóköre, a Diósgyőri Vasas Képzőművész Egyesület kiállításaival Miskolcon, Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Encsen, Ózdon, Kazincbarcikán, Mezőkövesden, Kecskeméten, Budapesten. Országos Pedagógus Kiállításon Szegeden.
Díjak:Ózd Országos 1991.,1995., Dunaújváros Országos 2004., Mezőkövesd Megyei 2011.
        
        Az alkotói munka és a pedagógiai tevékenység kéz- a kézben járták velem eddigi útjaimat. Hivatásomnak tekintem a tanári munkát. Örömmel tölt el, hogy építészek, ipar-és képzőművészek, rajztanárok sorát indíthattam el pályájuk felé.


Pedagógiai munkásságom


        Diplomámat Egerben a Tanárképző Főiskola matematika-rajz szakán (1974-ben), és Budapesten a Magyar Iparművészeti Egyetem vizuális- és környezetkultúra- multimédia szakán szereztem (1997-ben).
        Első diplomám megszerzése óta nagy gondot fordítottam az önképzésre. Szeretek naprakész információkkal és ismeretanyaggal rendelkezni szakterületemen.
        Miskolcon az  Ady Endre Általános Iskolában és a Zrínyi Ilona Gimnáziumban kezdtem tanári pályafutásomat. Közben részt vettem a rajztanárok komplex 2 éves képzésén. Hamarosan bekapcsolódtam a Borsod megyei rajzmódszertani csoport munkájába – Rézművesné Nagy Ildikó vezetésével -- , ahol éveken keresztül módszertani programok, pályázatok írásával, kiállításokkal és táborok szervezésével segítettük a többi kolléga munkáját. Ebben az időszakban a városi munkaközösség vezetője voltam.
        1987-ben az Ady Endre Általános Iskolában rajztagozatot hoztam létre a 6-14 éves korosztály számára. A tagozat minden anyagi és eszközfeltételét pályázatok útján teremtettem meg (Soros, Mecénás, Erdélyi János, stb.), így az égetőkemencétől a videokameráig minden a tanulók képzését szolgálhatta. Itt szerveztem meg és indítottam be az első iskolagalériát is.
        1988-tól a Magyar Iparművészeti Főiskola felkérésére részt vettem a „Leonardo Program- A vizuális nevelés korszerűsítéséért” kutatási programban. Módszertani írásaim, tanítási programjaim megjelentek a Közoktatási Kutatások sorozat „Nézzük meg együtt” című kötetében (1992), az „Utak a vizuális nevelésben” című kiadványban,  Kárpáti Andrea: Vizuális nevelés: Vizsga és projektmódszer kötetében, valamint "Médianevelés a közoktatásban"(1997) .
        A pedagógusok számára indított képzések közül a következőket végeztem el: a pécsi Janus Pannónius Tudomány Egyetemen: a rajz-művészettörténet, a Magyar Iparművészeti Főiskolán: a környezetkultúra-fotó, a vizuális kommunikáció, a vizsgáztatás-értékelés a vizuális nevelésben kurzusokat. 1993-ban a Művelődési Minisztérium és MIF felkérésére részt vettem tanítványaimmal a Holland Érettségi Vizsga Kipróbálása kutatási programban, mely előkészítette az új érettségi rendszer kialakítását.
        1991-ben Helsinkiben az INSEA-művészeti neveléssel foglalkozó pedagógusok nemzetközi szervezete- kongresszusán előadással és kiállítással képviseltem e terület magyarországi eredményeit.
        1994-ben a holland érettségi kísérlet kapcsán Hollandiában tanulmányozhattam a holland képzőművészeti nevelés módszereit, iskolarendszerüket.
        1992-től tanítok a Herman Ottó Gimnáziumban. Az itt eltöltött évek alatt tanulóim- noha csak heti egy órában tanulják a rajz és műalkotás-elemzést, megyei és országos szinten is kimagasló eredményeket értek el, együtt versenyezve a művészeti és rajz tagozatosokkal. A Herman Ottó Gimnáziumban is létrehoztam egy képzőművészeti galériát, amely már sok rangos kiállítást tudhat magáénak.
        1997- ben elvégeztem a Magyar Iparművészeti Egyetemen a multimédia szakot. A szak megszerzése után rendszeresen, mint előadó vettem részt a felnőttképzésben, az átképző tanfolyamokon,  a médiaismeret és mozgókép  tanfolyamán, ezen kívül a MIF felkérésére a „Történelmi örökségünk” című tanfolyamon is tartottam előadásokat.
        1997-től a Miskolci Egyetem vizuális és kulturális antropológia szakos hallgatóinak voltam módszertani konzulense.
2006-ban az Oktatási Minisztériumtól az OKTV-en  végzett többéves tehetséggondozási munkáért kaptam kitüntetést. Meggyőződésem, csak úgy nevelhetünk kreatív, alkotó fiatalokat, ha magunk is intenzíven műveljük ezeket a területeket.

                                Miskolc, 2013.
                                                                    Törő Irén 


vissza a főoldalra